Wednesday, May 7, 2008

Doktorandide kohtumine minister Tõnis Lukasega

2. mail külastasime viie doktorandiga haridus- ja teadusministeeriumis minister Tõnis Lukast. Ligi pooleteise tunnise kohtumise käigus arutati mitmel doktorandidele olulisel teemal. Tuleb muidugi mainida, et see mis on oluline teema doktorandidele on oluline kogu ühiskonnale.

Minister Lukas on eest vedamas doktorantuuri uuenduskuuri, mis vähemalt idee kohaselt peaks parandama doktorandide võimalusi nii riigisiseselt kui ka soodustama teadmiste impordi välisülikoolidest. Doktorantuuri muutmine rohkem doktorikoolide põhiseks ja ülikoolide ühiste õppekavade moodustumine peaks soodustama nii juhendajate leidmise võimalusi kui ka teadmiste valdkondadevahelisust. Mõttetu ülikoolidevahelise konkurentsi ja veel-enam ülikoolisisese konkurentsi asemel tuleks keskenduda ühisele jõupingutusele doktoriõppe võimaluste parendamisele meie pisikeses riigis tervikuna.

Mina olin ainuke rakendusteaduste esindaja ning panin ministrile südamele, et teaduse rahastamise kriteeriumid eelistavad põhjendamatult ebaproportsionaalselt alusteaduste rahastamist. Loomulikult on alusteadused oluline teaduse tegemise koht ja võimalus, kuid Eesti riigi majanduse seisukohalt on oluline väärtustada ka rakendusteaduste otsest majanduslikku väljundit. Seega vajab teaduse rahastamise skeem korrektuuri, et soodustada innovatsiooni, mis algab ülikoolist rakendusuuringutega ja lõppeb riigi majanduses eduka realiseerimisega.

Minister isiklikult on poolt ka ideele, et peale doktorikraadi kaitsmist kustutatakse doktoril õppelaenu jääk. Samuti on hr Lukas poolt tõstma doktorandide toetust järk-järgult ning seda jagama senise 10 kuu asemel terve aasta jooksul. No 6000 krooniga ei saa üks elu alustav teadlane ju ära elada!!!

Lahkudes nõustusid kõik osapooled, et see kohtumine ei jää viimaseks.



No comments: